Жителите на норвежкия остров Сомарой искат да изтрият напълно концепцията за време, пише “Индипендънт”. Според поддръжниците на идеята това ще даде свобода на местните “да правят каквото искат, когато поискат”.

Сомарой се намира в Западен Тромсо в полярния кръг и при тях времето тече много по-различно от всички останали хора по света. Там Слънцето не изгрява през зимата, а лятото не залязва. Географското разположение на острова коренно променя начина на живот на местните жители и поради тази причина, те искат да се превърнат в първата “безвремева зона” в света.

Снимка: boredpanda.com

“Навсякъде по света хората се оплакват от стрес и депресия. Това може да бъде свързано с чувството, че си в плен на часовника. Липсата на времева зона у нас би дала спокойствие на местните жители”, обяснява Кйел Ове Хвединг, водещ на кампанията за премахване на времето.

От 18 май до 26 юли Слънцето не залязва на Сомарой, което прави различаването на ден и нощ много по-трудно. Според Хвединг ако времето бъде премахнато от живота на местните, това би било просто официално признаване на ситуация, която вече съществува.

“По това време на годината е постоянно слънчево и ние се държим както би трябвало – в 2 през нощта, например, можете да видите деца, които играят футбол на улицата”, коментира Хвединг.

Към инициативата са се присъединили и градовете Финмарк и Нордланд.