Автомобил без шофьор бе представен от компанията "Нисан" в рамките на салона за напреднали технологии и електроника Ceatec в предградията на Токио.

Колата е командвана изцяло с помощта на електрониката. Пет камери и същият брой лазери й позволяват да следи външната среда и да се движи без проблеми, да спира пред знаците "Стоп" и да се съобразява с предимството на други участници в движението.

"Повечето инциденти по пътищата се дължат на човешки грешки", припомниха от "Нисан". "Отстранявайки изцяло или частично човешката намеса, премахваме риска от грешка."

Компанията Kyocera представи свръхплосък високоговорител, който е създаден на базата на керамика и възпроизвежда вибрациите на средни по сила и остри звуци. "С този вид високоговорители вече са снабдени телевизори, поясниха от компанията. Предвижда се с него да бъдат оборудвани също автомобили, таблети и смартфони."

"Шарп" пък показа няколко нови модела телевизори формат 4К, както и телевизор, чийто екран се превръща в огледало, когато е уредът е изключен. Форматът 4К осигурява по-добро изображение в сравнение с екраните с висока резолюция. Модели телевизори формат 4К представиха също "Сони", "Панасоник", "Тошиба".