Масово недоволство се надига онлайн срещу номинациите за награди БАФТА – всички номинирани актьори и актриси в четирите водещи категории (главни и поддържащи роли) са бели, пишат световните медии.

За своите актьорски постижения са номинирани общо 18 души. В категорията „Най-добра мъжка роля“ са Хоакин Финикс за „Жокера“, Леонардо ди Каприо за „Имало едно време… в Холивуд“, Тарън Еджъртън за „Рокетмен“ и Джонатан Прайс за „Двамата папи“.

За „Най-добра женска роля“ са номинирани Джеси Бъкли за „Дива роза“, Скарлет Йохансон за „Брачна история“, Сърша Ронан за „Малки жени“, Чарлийз Терон за „Бомба със закъснител“ и Рене Зелуегър за „Джуди“.

Списъкът с актьори с бял цвят на кожата продължава и в категориите за поддържащи роли.

Председателят на филмовия комитет на БАФТА Марк Самюелсън призна, че липсата на чернокожи актьори е „вбесяваща“.

„Очевидно е, че в четирите категории за актьорска игра са номинирани само бели. Това е много вбесяващо, не можем да накараме индустрията да предприеме каквото и да било“, коментира той.

Проблемите на БАФТА не спират до тук. Подобно на наградите „Златен глобус“, в категорията за най-добра режисура са включени само мъже. Грета Гъруиг, която беше спрягана за редица номинации за режисурата си на „Малки жени“ отново не присъства в списъка.

Този проблем също беше адресиран от шефовете в БАФТА. „Разочароващо е, че нямаме полово разнообразие в номинациите“, коментира Аманда Бери, изпълнителен директор на БАФТА.

Наградите ще бъдат връчени на 2 февруари.