Глупаво ли е да спиш и да не сънуваш? Защо животът е хубав, макар и безинтересен? За лудницата ли сме, ако учим децата си на неща, на които не вярваме? Нещастие ли е да си честен и без късмет? Защо смятаме, че липсата на пари ни пречи да бъдем толкова добри, колкото искаме да бъдем?

„Зимата на нашето недоволство“ на сцената на Малък градски театър „Зад канала“ дава вариант на отговор на всеки от тези въпроси. Драматургичната версия е на Юрий Дачев и е по едноименния роман на Джон Стайнбек от 1961 г. Заглавието е препратка към първите две реплики на шекспировата драма „Ричард Трети“: „Сега е зимата на нашето недоволство, преобразена във величествено лято от това слънце на Йорк“.

В центъра на романа си Стайнбек е поставил Итън Алън Хоули – аристократ, който, макар и разорен, остава честен и почтен. Принуден е да работи като продавач в магазин – собственост на фамилията му, но сега в ръцете на имигрирал италианец със съмнително минало (в ролята – Иван Петрушинов). На фона на корупцията в обществото и все по-разпадащите се семейни ценности в порив за по-добри дни, Итън остава един светъл и чист образ, събирайки симпатиите на публиката от първата до последната минута на представлението. Ролята е поверена на Асен Блатечки.

„Асен е специален избор“, обяснява режисьорът Бина Харалампиева. По думите й тази роля изисква нещо много специално у актьора, защото „не е възможно да се изиграе една човешка доброта, усещане за монолитност, един човек, на когото можеш да повярваш, човек, който не кипи от мръсна амбиция“.

В „Зимата на нашето недоволство“ героят на Блатечки е своеобразно обобщение на образа, изгубен в търсенето на американската мечта, и някак алюзорно препращащ към българския интелектуалец, заварен от Прехода и останал на щрек през годините и без компромис със собствените си принципи.

Магазинчето, в което Итън Хоули  работи, е кръстопът на всичко – социални прослойки, човешки характери, политики, идеали. Там е мястото, където той – най-трезвият и смислен човек, може да каже „Наздраве на всички пияници!“, да помисли за самоубийство, да разговаря с духа на „великата Дебора“ (Илка Зафирова) и да понася физически най-добрия си приятел от детството – пияницата Дани Тейлър (Малин Кръстев), банкера Бейкър (Петър Калчев) и полицая (Христо Мутафчиев). Резултатът е амалгама от образи и събития, в която живакът Итън успява да пресее изключенията, които биха довели до фатален край при съприкосновението си с него.

В експеримента са замесени още Светлана Янчева, Василена Атанасова, Каталин Старейшинска и  Стоян Младенов. Любопитно е, че „Зимата на нашето недоволство“ е дебют за Малин Кръстев като актьор от трупата на „Зад канала“, както и на наскоро завършилите НАТФИЗ Георги Кацарски и Мак Маринов. За Бина Харалампиева пък това е 150-а постановка в професионалната й биография.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!