Преди 40 години - на 8 декември 1980 г., бе убит британският музикант и съосновател на "Бийтълс" Джон Ленън, припомня ТАСС в биографична статия.

На този ден, когато Ленън заедно със съпругата си Йоко Оно се прибират в дома си в Ню Йорк, американският фанатик Марк Чапман стреля пет пъти в гърба на Ленън.

Снимка: Getty Images

Той умира от кръвозагуба на път за болницата. Няколко часа по-рано е дал автограф на Чапман на албума "Double Fantasy". Чапман е осъден на доживотен затвор.

Прахът на Джон Ленън е разпръснат над Сентрал парк в Ню Йорк. По-голямата част от състоянието си, което към момента на смъртта му се оценява на около 150 милиона долара, той завещава на Йоко Оно и на децата си, а останалите пари отиват за благотворителност.

Снимка: Getty Images

През 1983 г. Йоко Оно продава семейните имоти и дарява около 5 милиона долара на детски домове, сред които и ливърпулския Strawberry Fields, който вдъхновява през 1966 г. Ленън за едноименната песен.

През 1984 г. излиза посмъртно албумът на Джон Ленън "Milk and Honey" с песни, записани през последните месеци от живота му. През същата година в Сентрал Парк, срещу жилището му, е открит меморил Strawberry Fields.

Снимка: Getty Images

Паметници на музиканта има в Хавана, във Вилнюс, в Ливърпул, на остров край Рейкявик. В негова чест е преименувано летището на родния му Ливърпул, астероид и кратер на Меркурий носят името му.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!