НАСА започна изпитания на технология за междузвездни пътешествия HERTS (Heliopause Electrostatic Rapid Transit System), която може да ускори междузвездните пътешествия.

Технологията залага на използване на електрическо платно. Оптимистичните оценки показват, че с него автоматична междупланетна станция може да достигне за 10 години до хелиопаузата на Слънчевата система (границата, където не може да бъде различен слънчевият вятър от междузвездния).
Идеята е за задвижване да се използва слънчевият вятър. Слънцето изпуска протони и електрони, които се движат с 400 до 750 км /сек.

Концепцията за слънчевия платноход се основава на идеите, предложени от д-р Пеки Янхунен от Финския метеорологичен институт. С изпитанията на технологията се занимава екипът на д-р Брус Уигман от космическия център "Маршал" на НАСА.

През 2012 г. космическият апарат "Вояджър 1" стана първият, пресякъл хелиопаузата и достигнал междузвездното пространство. За това му бяха необходими почти 35 години. С електрическо платно това разстояние от 121 астрономически единици би трябвало да бъде изминато за по-малко от 10 години.