НАСА обяви конкурс за дизайна на първата лунна тоалетна. По план човечеството трябва отново да кацне на Луната до 2024 г., като мисията предвижда и престой на повърхността на спътника ни.

Разходката до Луната е изпълнена с различни научни препятствия, някои от които доста странни. Тук идва и конкурсът за първа лунна тоалетна. Инженерите на НАСА смятат, че обществото може да даде много добри идеи как точно да бъде произведена тя.

За разлика от тоалетните на Международната космическа станция, тази трябва да може да работи и без гравитация, и при слабата лунна гравитация. Тя трябва да е лека и компактна, тъй като астронавтите ще си я занесат на Луната и след това ще се върнат с нея обратно на Земята.

От космическата агенция вече работят по опростяване на дизайна на съществуващите космически тоалетни, но са убедени, че след обществото има хора, които могат да предложат още по-добра нова тоалетна.

„Обикновените хора могат да предложат нещо уникално, което коренно се различава от традиционното инженерно мислене“, коментират от НАСА.

Конкурсът е в две категории – техническа и младежка. За трите най-добри дизайна в техническата категория има награден фонд от 35 000 долара, а най-добрите тоалетни от младежката категория ще бъдат публично представени.

Ако искате да участвате, трябва да изпратите своя дизайн до 17 август тази година. Победителите ще бъдат обявени през септември.