Ръководството на НАСА обяви, че ще кръсти централния си офис във Вашингтон на Мери Джаксън – първата чернокожа жена инженер в редиците на космическата агенция. Джаксън има директен принос към изпращането на американци в космоса, пише „Ню Йорк таймс“.

Джим Бридстийн от НАСА заяви, че агенцията ще продължи да отдава почит на тези, чиито истории дълго време са били пренебрегвани.

„Днес с гордост съобщаваме, че центъра ни във Вашингтон ще носи името „Мери У. Джаксън“. Това е напомняне, че Мери е един от многото невероятни и талантливи професионалисти, които са спомогнали за успеха на НАСА“, коментира той.

Снимка: Wikimedia Commons

Дъщерята на историческата фигура – Каролин Луис коментира, че се чувства изключително горда от промяната на името.

„Майка ми беше учен, съпруга, майка и новатор. Тя проправи път за хиляди към успеха и не само в НАСА, а навсякъде в страната“, коментира Луис.

Мери Джаксън е родена в Хамптън и завършва местния университет през 1942 г. със специалност математика и физични науки. През 1951 г. започва работа в агенцията, която по-късно ще бъде преименувана на НАСА и прави изчисления.

Снимка: Wikimedia Commons

Тя става първата чернокожа жена инженер на НАСА през 1958 г. Джаксън завършва допълнителни курсове и образование, като преди това внася петиция към градската управа на Хамптън да й бъде позволено да посещава университет с бели студенти.

Мери Джаксън се пенсионира в НАСА през 1985 г. Умира през 2005 г.

Безспорният й принос към историята на НАСА и работата й с математика Катрин Джонсън и Дороти Воган бяха център на филма „Скрити числа“ от 2016 г. Лентата получи три номинации за „Оскар“.

След като историята на трите жени става световно известна, от НАСА започва редица от инициативи, целящи техните имена да останат в общественото съзнание.