Скрита скица е намерена под творбата "Нощна стража" на Рембранд, което позволява на експертите да разберат как шедьовърът е бил нарисуван, предадоха световните информационни агенции, като цитираха информация от "Райксмузеум" в Амстердам.

Директорът Тако Дибитс определи откритието като "пробив", представяйки ново изследване на емблематичната творба от 1642 г.

"Винаги сме подозирали, че Рембранд би трябвало да е направил скица върху платното, преди да се заеме с тази изключително сложна композиция, но не бяхме открили доказателство," заяви той.

Снимка: EPA

Експерти от "Райксмузеум" работят от две години и половина по проекта "Операция "Нощна стража", като използват различни техники и компютърни технологии, за да съберат възможно най-много данни за творбата.

"Това ни позволява да погледнем сякаш през рамото на художника и да видим как прави първите стъпки при създаването на шедьовъра," се казва в съобщение на музея. Според Дибитс "в момента сме в състояние да гледаме под боите по-добре отвсякога. Открихме генезиса на "Нощна стража".

Новите технологии позволяват на експертите от известния холандски музей да анализират "в най-малки детайли" материалите, използвани от Рембранд.

Снимка: EPA

Според проучването художникът е използвал бежова боя с високо съдържание на тебешир за грубата си скица.

Междувременно от "Райксмузеум" обявиха, че предстои да бъдат поправени леки деформации, които емблематичното платно "Нощна стража" е получило в горния си ляв ъгъл, съобщи Асошиейтед прес.

Картината ще бъде свалена от дървената рамка следващия месец и поставена в нова, за да се изправят образували се "вълнички". Те са се появили при преместването на творбата във временна галерия при реставрационните дейности в амстердамския музей в периода между 2003 г.и 2013 г.

Снимка: EPA

Според експертите деформациите вероятно са се получили в резултат на много големи "климатични колебания в галерията", където "Нощна стража" висеше по време на ремонтните работи в Райксмузеум.

Картината е претърпяла множество реставрации. В сегашната си рамка е поставена през 1975 г. След като бъдат оправени "вълничките" по платното, музеят ще реши дали са необходими допълнителни реставрационни дейности.