Намерете котката му, преди да ви е изпратил частната си армия – това е само една от публикациите, появили се из социалните мрежи, след като чеченският лидер Рамзан Кадиров сподели, че издирва домашния си любимец.

В профила си в „Инстаграм“ той написа, че котката е изчезнала безследно и вече се притесняват за нея. Възможно е да не е далече, човек може да не знае как да намери собственика. Уверен съм, че не му е нужна чужда котка, написа Кадиров:

 

У нас бесследно пропала кошка. Очень похожа на маленького тигрёнка. Гости всегда говорили, что очень и очень напоминает тигрёнка. Дней десять назад он куда-то исчез. Мы все думали, что вот-вот появится, так как очень сильно привязан к детям, любит с ними играться, сопровождать их по двору. Но теперь стали серьёзно беспокоиться. Возможно, он у кого-то совсем недалеко находится. Человек может не знать, как найти хозяев. Уверен, что и ему не нужна чужая кошка. Поэтому были бы признательны за информацию, если что-то известно. Заранее всем благодарен#Кадыров #Россия #Чечня #Кошка #Кот

A photo posted by Ramzan Kadyrov (@kadyrov_95) on

Историята можеше да е съвсем обикновена – човек издирва любимец, ако не ставаше въпрос за Кадиров – лидер, който често е обвиняван от правозащитните организации за различни необясними изчезвания (на хора).

Затова и молбата му получи неочакван отговор.

Британският комик Джон Оливър призова зрителите си да помогнат в издирването, за да не ядосат чеченския президент, и предложи всяка информация да бъде качвана в интернет с хаштаг #FindKadyrovsCat (във „Фейсбук“ и „Туитър“). Резултатът е доста забавен.

Като за начало самият Оливър пусна туит:

Най-активна е чешка правозащитна организация, която използва случая, за да даде гласност на случаи на нарушение на правата в Чечения:

Включват се обаче и други потребители.

Един предполага, че кандидатът за президентска номинация на републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп носи котката на главата си:

Може би това е твоята котка? (от cat на англ. ез. – котка):

Хей, Кадиров, котката ти казва: „Спри да ме търсиш – присъединих се към програмата за защита на свидетелите:“

Друг споделя, че май е видял котката и добавя снимка на Рамзи Болтън – злодея от сериала „Игра на тронове“, наметнал кожа на ременете си:

Мисля, че той може да е виждал котката ти:

Кадиров винаги пропуска това, което е пред очите му:

Кадиров, това твоята котка ли е? Ако да, значи съм намерил и телефона ти, пише потребител, имайки предвид случай, разказан от Джон Оливър, когато на сватба лидерът изгубил телефона си, затова всички гости били разпитани:

Излишно е да се казва, че цялото това внимание не се е харесало на Кадиров. Той отговори напоително в „Инстаграм“. Лидерът пише, че котката всъщност е котарак, вероятно е изчезнал при приятелка в квартала и ще се върне. „Получавам много снимки. Някои хора казват, че са видели котката във Владивосток, Япония, Исландия, Нова Зеландия, дори в Овалния кабинет на Белия дом! Благодарен съм на всички, но това НЕ Е моята котка“, пише той и добавя, че дори американският телевизионен канал HBO се е присъединил към търсенето, коментира подигравките на Оливър за фланелките с лика на Владимир Путин, които носи, възхвалява „мъдрия“ и „смел“ руски президент, критикува САЩ и Барак Обама и... добавя колаж на Оливър с фланелка на Путин:

 

A photo posted by Ramzan Kadyrov (@kadyrov_95) on