Най-старата змия в плен остави гледачите си изумени, след като снесе яйца без помощта на мъжки екземпляр, пише британският „Индипендънт“.

62-годишният питон снесе седем яйца в зоопарка в Сейнт Луис, Мисури, макар да не е срещал мъжки поне 20 години. Случката е още по-необичайна, тъй като питонът е смятан за най-възрастният екземпляр в плен в света. Обикновено питоните спират да снасят яйца преди да навършат 60 години.

Необичайно е, но не и рядко питони да се възпроизвеждат асексуално. Змиите понякога складират генетичен материал от мъжкия пол за по-късно осеменяване.

Змията е снесла седемте яйца на 23 юли. Три от тях са в инкубатор и се очаква съвсем скоро да се излюпят, две са използвани за генетични тестове, а змийчетата в другите две не са оцелели, коментират от зоопарка. Генетичните тестове ще покажат дали наистина яйцата са били произведени без помощта на мъжки питон.

Възрастната змия е дарена на зоопарка през 1961 г. През 90-те години снася яйца, които вероятно са били направени с помощта на единствения мъжки питон в зоопарка, тъй като змиите били събирани заедно в кофи, докато гледачите чистят клетките им.

Змията снася яйца за втори път през 2009 г., но те не оцеляват.