Новият рекорд за най-ниска температура в северното полукълбо е -69,6 градуса по Целзий. „Нов“ в случая е донякъде условно, тъй като е поставен на 22 декември 1991 г. в Гренландия, но чак сега данните стават достояние на научната общественост.

 Те идват от автоматизираната станция Клинк в близост до най-високата точка на ледника, като в продължение на близо 3 десетилетия са чакали в Архивите на атмосферните и климатични крайности да бъдат открити. В крайна сметка до информацията за рекордния студ достигат климатични „детективи“ от Световната метеорологична организация (СМО).

Подобни открития и обновяването на познатата информация са важни за еколозите, които следят промените в околната среда и работят над модели на климата. За да изготвят по-точни прогнози за условията, с които ще се сблъскаме в бъдещето, те се нуждаят от пълна картина какво е било в миналото.

„Във времена на климатични промени се обръща голямо внимание на рекордно високите температури. Новият студен рекорд е важно напомняне за значителните контрасти, които съществуват на тази планета“, коментира главният секретар на СМО Петери Таалас.

Досегашният рекорд за най-ниска температура на север от Екватора е -67,8 градуса по Целзий от февруари 1892 г. във Верхоянск и от Оймякон от януари 1993 г.

Благодарение на глобалното затопляне, обаче, станцията във Верхоянск все пак успя да влезе отново в новините с антирекорд. Там бяха отчетени 38 градуса по Целзий на 20 юни по време на продължителна гореща вълна в Сибир.

От СМО считат тази температура като достоен кандидат за нов рекорд за най-висок градус на север от Северния полярен кръг.

Рекордът за най-ниската температура измервана някога на Земята продължава да е -89,2 градуса по Целзий. Замерването е направено на 21 юли 1983 г. по време на зимата в южното полукълбо в станцията Восток в Антарктида.