Удостоеният с тазгодишната голяма награда „Златен лъв“ филм „Формата на водата” ще бъде част от специална вечер на 17 декември в зала 1 на НДК, заедно с „Въртележка” на Уди Алън, съобщиха организаторите на „Киномания 2017".

Формата на водата” (The shape of water) е най-новата лента на Гийермо дел Торо и ще бъде показана у нас само три дни след американската премиера. Режисьорът, известен с приказните си и често ужасяващи светове, отново създава една фантастична любовна история, ситуирана в разгара на Студената война в Америка през 1963 г.

В тайната правителствена лаборатория работят глухонямата Илайза и колежката й Зелда, които неволно разкриват секретен експеримент. Типично, в стила на режисьора, магичната атмосфера е заредена с голяма доза драматизъм и елементи на трилър, обусловени от епохата, в която се развива действието.

Продукцията с участието на Сали Хоукинс, Майкъл Шанън, Октавия Спенсър, Ричард Дженкинс и Дъг Джоунс е съчетание от филм за чудовища, шпионски трилър, филм ноар, фентъзи, любовна история и мюзикъл.

„Три билборда извън Ебинг, Мисури" (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), който донесе на режисьора си Мартин Макдона награда за най-добър сценарий във Венеция, също е в програмата на „Киномания“.

Три билборда извън Ебинг, Мисури (реж. Мартин Макдона)

Пред пет години в София бе представен друг филм на Макдона – „Седемте психопата“. Този път режисьорът отново е подготвил мрачна комедия, изобилстваща от черен хумор. „Три билборда извън Ебинг, Мисури" е за страдаща майка, която тормози местната полиция, за да привлече вниманието на съгражданите си върху липсата на напредък в издирването на убиеца на дъщеря й. Филмът е с  внушителен актьорски състав – Франсиз Макдорман, Уди Харълсън, Сам Рокуел, Питър Динклейдж, Аби Корниш.

Част от афиша на „Киномания 2017“ е и легендарният научнофантастичен „Блейд Рънър“ на Ридли Скот. В първите години от разпространението му филмът е познат в България като „Ловец на хуманоиди“, а най-заклетите фенове ще си го припомнят финалната му версия, наречена „Blade Runner: The Final Cut”. Това е най-пълната и окончателна версия на филма, с подобрена картина и звук,  направена точно така, както режисьорът си я е представял, а не както се появява на екраните през 1982 г.

Блейд Рънър (реж. Ридли Скот)

Класиката на режисьора Ридли Скот е с участието на Харисън Форд като ловеца на андроиди Рик Декард, а в другите главни роли са Рутгер Хауер, Шон Йънг, Дарил Хана и Едуард Джеймс Олмос.

Шедьовърът е по нашумелия роман на Филип Дик „Сънуват ли андроидите електроовце?“, заснет с характерния за Скот усет към детайла, „Блейд Рънър“ предизвиква визуална наслада за сетивата, разглеждайки теми като неуловимата граница между научното достижение и чисто човешкия елемент в технически изрядното творение на фона на въздействащата музика на Вангелис.