Луксозен кораб влиза в историята и поставя началото на нова ера за туризма за Индийския субконтинент в Южна Азия.

MV Ganga Vilas дава възможност за най-дългия речен круиз в света. Той ще преминава 3200 километра през 27 речни системи в пет щата в Индия, а след това и в съседен Бангладеш. За изживяването са предвидени 51 дни.

Корабът отпътува днес от духовния град Варанаси и ще се движи по река Ганг - най-свещената река на Индия, чието име носи и плавателният съд. Той ще посети национални паркове, обекти на световното наследство на ЮНЕСКО и ще премине покрай някои големи градове по пътя си.

„Това е безпрецедентен круиз в целия свят“, каза по-рано индийският премиер, който се гордее със строителството на водни магистрали в страната си.

Кадър: Youtube/ Narendra Modi

MV Ganga Vilas ще превозва 36 пътници в 18 апартамента и 48 души екипаж.

Първоначално круизът е планиран за 2020 г., но е отложен заради пандемията. Билетите за него бяха пуснати в Европа и първите му пътници са от Швейцария, Франция и други европейски страни.

Кадър: Youtube/ Narendra Modi

Планува се круизът да се провежда два пъти годишно между октомври и март, когато метеорологичите условия са по-добри, нивата на речните води са високи.

От компията организатор посочват, че двете планирани плавания за 2024 г. вече са разпродадени.

Цените на билетите са между 51 114 и 54 765 долара за пътник.

В рамките на пътуването с MV Ganga Vilas са предвидени спирки в столицата на Бангладеш - Дака, мангровата гора Sundarbans, която обхваща територии в двете държави и индийския национален парк „Казиранга“, която е дом на еднорози носорози.

Интериорът на кораба е вдъхновен от работата на немския художник от 20-и век Йозеф Алберс.

Речните круизи отдавна са атракция в Северна Америка и Европа. Множество компании редовно организират такива по водите на Дунав, Рейн и Сена. За Индия обаче те са нещо ново, докато страната е напът да изпревари Китай за титлата на най-населената страна в света.

Речните круизи дават възможност за достъп до повече провинциални места, които нямат пряк достъп до летище или магистрала, и могат да донесат така необходимите приходи от туризъм и за тези общности.

Индийските реки обаче - най-вече Ганг, продължават да се борят със сериозно замърсяване.

Според Economic Times Индия има осем речни круизни кораба, които пътуват между Варанаси и Колката.

Въпреки че 51 дни във водите е рекорд за речните круизи, то пътуването бледнее пред океанските пътешествия с кораб.

Най-дългият круиз в света е 245-дневно пътуване, което тръгна от Лондон през 2019 г. и посети шест континента.