Дакелите са най-агресивните кучета, а не вечно обвиняваните питбули, ротвайлери и родезийски риджбек.

Те може да са малки, но американски учени установиха, че всеки пети дакел е хапал или се е опитвал да ухапе непознати. Също толкова са нападали други кучета, а всеки 12-и е хапал собствениците си.

Дакелите, наричани кремвирши заради удълженото им тяло, досега нямаха страховита репутация. Първоначално обаче те са били ловна порода. Отглеждани са да изваждат язовците от лабиринтите им под земята.

На второ място по враждебност са малките чихуахуа. Те редовно хапят, или поне се опитват да ухапят непознати, собствениците си и други кучета. Друг дребен любимец - джак ръселът е на трето място.

Учени от университета на Пенсилвания анкетираха 6000 собственици на кучета, за да анализират поведението на любимците им и да подредят 33 породи по тяхната агресивност. Малките породи може да са по-предразположени генетично към агресивно поведение, каза д-р Джеймс Серпъл от екипа.

"Съобщените нива на агресивност са притеснителни в някои случаи, когато ухапванията или опитите за ухапване стигат до 20 процента към непознати хора и 30 процента към непознати кучета" - добави той.

Досега изследванията на кучешката агресивност почти изцяло се основаваха на анализ на статистика за ухапвания. Учените обаче изтъкнаха, че тези данни може да са подвеждащи, защото повечето инциденти не се съобщават.

Възможно е големите кучета да са си спечелили слава на агресивни, защото когато ухапят някого, той трябва да потърси лекарска помощ. Резултатите разгневиха собствениците на дребни породи кучета.

"Това са глупости - каза Крис Мур, секретар на британската Северна асоциацията на собствениците на дакели. - Това не е в природата на кучетата. Не съм хапан 25 години."

Тони Фит-Савидж, президент на Британския клуб на собствениците на чихуахуа, добави: "Гледам кучета чихуахуа повече от 30 години и никога заради тях човек не е влязъл в болница, макар и понякога да са раздразнителни."

Породите с най-ниска агресивност са басетите, златистите ритривъри, лабрадорите, сибирските хъскита и хрътките. Ротвайлерите, питбулите и родезийският риджбек са със средни показатели или под средното по агресивност към непознати.