Филм на румънски режисьор спечели „Златната мечка“ на международния кинофестивал в Берлин. Лентата е копродукция на четири страни – Чехия, Люксембург, Хърватия и Румъния. Отличеният филм е режисиран от Радо Жуде.

Голямата награда и „Сребърна мечка“ на Берлинале получи японският филм „Колело на фантазията и късмета“ на режисьора Рюсуке Хамагучи.

Със „Сребърна мечка“ за режисура беше отличен унгарският режисьор Динеш Над, който дебютира на „Берлинале“ тази година с продукцията на Унгария, Латвия, Франция и Германия „Естествена светлина“.

Отличието за сценарий беше присъдено на южнокорейския режисьор и сценарист Хон Сан-су за филма „Въведение“.

Директорът на кинофестивала покани членовете на журито и носителите на наградите на церемония в Берлин през юни, когато ще бъдат официално връчени призовете на победителите. Тогава се предвиждат и прожекции на филмите за широката публика, ако ограничителните мерки заради пандемията бъдат отслабени или отменени.

На 71-ото издание на кинофестивала за първи път не бяха връчени отделни награди за мъжки и женски роли, а само за най-добра главна и поддържаща роля.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!