В Австралия наблюдаваха първата за годината Супер Луна. Тя „огря“ водата на емблематичния плаж Бонди. От НАСА обясняват, че тазгодишната Супер Луна е наречена "розова", защото е през април, когато цъфти американското растение розов флокс.

Астрономическото явление ще може да се види и вечерта на 27 април, обясниха от БАН. За Супер Луна говорим при близки във времето пълнолуние и перигей, т.е. когато Луната се приближава най-много до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита.

"Времето между две последователни преминавания на Луната през перигея е средно 27.55455 дни - т.нар. аномалистичен месец. Времето между две последователни едноименни лунни фази е средно 29.53059 дни - синодичен месец. Разликата между двата типа месеци се натрупва във времето и води до съвпадение на пълнолуние (или новолуние) с перигей веднъж на около 411.8 дни“, обясни за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

Снимка: Ройтерс

Пълнолунията, случващи се при разстояния Земя - Луна, по-малки от 360 000 км, се обявяват за суперлуния. Поради това в годината могат да бъдат обявени две или три съседни пълнолуния като суперлуния.

При суперлуние с невъоръжено око не е възможно да се отчете разлика във видимия диаметър на Луната. Тогава той е с близо 7% по-голям от случая, когато нашият естествен спътник е на средно разстояние от Земята.

Супер Луната е с яркост около 16% по-висока от средната, но тъй като няма с какво да сравним тази повишена яркост, не можем да оценим разликата визуално.

Пълнолунието на 27 април ще бъде в 6:31 ч. и ще предхожда с 11 часа и 54 минути перигеят на Луната, който ще настъпи в 18:25 ч. на същата дата. Тази година ще има още една Супер Луна – на 26 май, когато перигеят на Луната ще бъде в 4:53 ч., а пълнолунието - в 14:14 ч. на същата дата.