Жителите на Фарьорските острови така и не видели родината си земя в „Гугъл стрийт вю“ (Google Street View), затова решили да вземат нещата в свои ръце и разработили своя версия на услугата – проекта Sheep View 360.

В свободен превод името означава нещо като „Овча гледка 360” и това изобщо не е случайно – за изпълнители на проекта са избрани... овце. Това също не е случайно – Фарьорските острови са автономна област в рамките на кралство Дания, а името им етимологично означава „Овчи острови“. Населението на тази територия е малко над 49 хил. души, докато броят на чифтокопитните бозайници е далеч по-голям... 80 хил.

Именно затова местните решили, че животните може да им помогнат в картографирането. На гърба на овцете участници били прикрепени специални камери, захранвани със слънчеви батерии, които да снимат 360-градусиви панорамни снимки.

Снимка: VisitFaroeIslands.com

Целта на проекта е не само да картографира островите, но и да ги превърне в дестинация за повече туристи. Както и да привлече, в крайна сметка, вниманието на „Гугъл“.

Към момента от компанията отказват да коментират случая, но отбелязват, че всеки има правото да създаде свой собствен проект за картографиране на улиците и дори са готови да услужат със специални камери.

Вижте овца картограф в действие: