Борис и Марта се запознават случайно в София преди около 4 години. Двамата авантюристи прекарват няколко дни в мечти за пътешествия из далечни страни и най-накрая се спират на Индия. Целта им е да стигнат дотам без самолет.

Със себе си взимат по една раница, една стара Nokia и неутолимата жажда за свобода и приключения.

511 дни и множество незабравими случки довеждат двойката до заветната дестинация. По пътя те срещат много нови приятели, един от които е котката Бурма, която им става верен спътник.

Борис и Марта стигат до Индия, като минават през Турция, Ирак, Иран, Китай, Тайланд и Мианмар. Ориентират се по карти, понякога правят и свои собствени чертежи, позовавайки се на противоречивите твърдения, които им дават случайно срещнати хора.

„Без да имаш Google, който да отговори веднага на въпросите ти, получаването на информация се превръща в игра на търсене на съкровище”, пише Марта.

Снимка: Личен архив

Пътуването не минава без непредвидени неприятности. Борис и Марта разказват, че когато били в Тибет, нямали достатъчно местни пари. Двамата пътешественици били уморени от пътуването през Тибетските планини, а освен това Марта била нахапана от куче по пътя. Двойката обикаляла с часове в опит да размени няколко долара за китайски юан, за да ваксинират Марта против бяс. Нямало обаче работещи банкомати, а банките не искали да обменят парите.

Тъкмо когато Борис и Марта започнали да се отчайват, местна жена им се притекла на помощ. Борис успял да й обясни ситуацията, като използвал знаци и жестове. Жената призовала всички на улицата да помогнат на двамата пътешественици. Мигновено се стекли случайни минувачи, монаси, собственици на магазини и сервитьори.

„Никой не искаше да обмени доларите, но дъждът от юани не спираше да вали”, споделя Борис.

Снимка: Личен архив

Въпреки всички трудности, младите авантюристи успяват да стигнат до мечтаната дестинация. Междувременно създават блога Roving Snails, в който описват любопитни факти за пътуването си и полезни съвети за бъдещи техни последователи.

Борис споделя, че следващата им дестинация е България, но тъй като възнамеряват да пътуват отново на автостоп, вероятно ще пристигнат в родината чак през ноември.