Британското кино и телевизия загубиха един от най-големите си таланти. На 82-годишна възраст почина актрисата Даяна Риг. Причината за смъртта ѝ е рак, който ѝ е бил открит през март.

Снимка: Getty Images

Дейм Даяна Риг започва актьорската си кариера на 21 години и през следващите 6 десетилетия не слиза от екраните – и големи, и малки. Почитателите на по-стари филми си я спомнят от лентата за Джеймс Бонд „В служба на Нейно Величество“, а съвременните любители на сериали никога няма да я забравят в ролята на властната и изключително интелигентна Олена Тайрел, която тресе Седемте кралства с интригите си в сериала „Игра на Тронове“.

Актрисата става много популярна през 60-те години, когато е избрана за ролята на тайната агентка Ема Пийл в сериала „Отмъстителите“. Тя изпълнява ролята в 51 епизода между 1965 г. и 1969 г. След като се появява на екраните, Даяна Риг моментално се превръща в един от най-големите британски секссимволи по това време. Тази слава не ѝ допада и тя напуска сериала.

Снимка: Getty Images

През 1969 г., с надеждата да стане по-популярна в САЩ, приема ролята на Трейси във филма „В служба на Нейно Величество“ и влиза в елитния списък на „момичетата на Бонд“. Във филма Риг си партнира с Джордж Лейзенби, който наследява ролята от Шон Конъри, макар и само за един филм.

През последните години Даяна Риг постигна дори по-голяма популярност отпреди, след като беше избрана за ролята на Олена Тирел в екранизацията по романите на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“.

Още за Даяна Риг и другите момичета на Бонд, които загубихме през последните години, може да прочетете на сайта LadyZone.bg: