Мозъците на тийнейджърите са остарели значително по-бързо по време на COVID пандемията. Това показва ново проучване, цитирано от CNN. Освен това се оказало, че младите участници в изследването са с по-тежки симптоми на тревожност, депресия и ниско самочувствие след първата година от социална изолация.

Десетки проучвания са установили, че психичното здраве на юношите е пострадало по време на пандемията. Децата бяха изведени от училище, далеч от своите приятели. Те трябваше да живеят с несигурността и страха от коронавируса. Много родители загубиха работата си. Милиони деца загубиха родителите си или бабите и дядовците си вследствие на COVID-19, се казва в първото по рода си проучване, което разглеждат физическите промени в мозъка.

Изследването е базирано на едно по-голямо проучване, в което учените се опитват да разберат половите разлики в депресията сред подрастващите. Преди осем години те са започнали да правят ЯМР сканиране на 220 деца на възраст от 9 до 13 години на всеки две години.

Екипът е успял да приключи с първи (2016 г.) и втори (2018 г.) етап на проучването, когато пандемията прекъсва тестовете. Въпреки това учените решават, че би било интересно да проучат ефекта, който това стресиращо събитие има върху развиващите се мозъци на юношите. Сканирането преди пандемията и в края на първата година от социалната изолация им помага да направят това сравнение.

Изследователите съпоставят данните за 128 деца в една и съща демографска група – включително пол, възраст, излагане на стрес и социално-икономически статус. За да намерят средната възраст на мозъка, те обединяват данните от ЯМР сканираните мозъци с помощта на компютърен модел. Половината от данните са били събрани преди пандемията, а другата половина – в края на 2020 г.

Учените открили, че в края на първата година от пандемията децата са били с по-стар мозък в сравнение с тяхната хронологична възраст. Мозъците, изследвани преди началото на пандемията, имали растеж в зоната, която регулира нивата на стрес и страх – така наречената амигдала, както и в хипокампуса (областта на мозъка, която контролира достъпа до спомените). Тъканите са били изтънени в областта на мозъчната кора.

Естествено мозъка на всяко дете се променя с течение на времето. Изследванията обаче са установили, че тези физически изменения могат да бъдат ускорени, когато човек премине през значителни трудности в детството. Проучванията показват още, че хората, които са били изложени на насилие, пренебрегване, бедност и други проблеми в началото на живота си, имат по-бързо остаряване на мозъка и могат да имат проблеми с психичното си здраве по-късно.

„Пандемията не беше благосклонна към психичното здраве на подрастващите“, каза Иън Готлиб, професор по психология в Станфордския университет и водещ автор на проучването. Но екипът му не бил съвсем сигурен какво ще открие при ЯМР сканирането. „Винаги е интересно да се правят подобни изследвания, защото не знаеш какво да очакваш“, каза Готлиб. Откритието обаче се оказало много интересно, защото показва колко бързо може да се промени мозъка.