Италиански кораб, натоварен със стъкло и потънал на юг от Бургас, разкри уникално за черноморското ни крайбрежие съкровище. Археолозите предполагат, че то датира от XVII век.

Снимка: btvnovinite.bg

За находките от стъклени съдове на морското дъно археолозите знаят от години, но не и точното им място. Този път ги насочва местен водолаз.

„Открихме ги в района на риф, който излиза на около метър и 40 дълбочина, който и днес е препятствие за плавателни съдове“, разказва Найден Прахов от Центъра за подводна археология.

Снимка: btvnovinite.bg

„Открихме доста, няколко десетки, сравнително добре запазени красиви, изящни, фини стъклени чаши, купички, капачета. Това е уникална находка, няма открито подобно находище на стъклени съдове от тази епоха“, допълва той.

Самият кораб все още не е открит. Археолозите се надяват да стигнат и до него, за да разберат повече за пътя му до българския бряг.

Това, обаче, не единственото откритие край малкоизвестния нос Чироза, който се намира близо до Бургас. В близост експедицията е открила укрепено светилище на повече от 20 века на носа, а под него и потънало селище. Корабокруширалият плавателен съд пък се е намирал по-навътре в морето.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е укрепено светилище на някое гръцко морско божество или поредният укрепен имот на богат аристократ. Много интересно, че откриваме фрагменти от много редки и скъпи съдове, които са правени в древен Пергам“, коментира проф. Иван Христов от Националния исторически музей.

Мястото е стратегическо. Древното селище под носа, залято от водите на Черно море, разкрива хилядолетна история. Въпреки че проучената територия от залива е сравнително малка, тя е с голяма стойност и обогатява археологическата карта на Бургаския залив.

Откритите находки ще бъдат изложени на място в рибарското селище Ченгене скеле, където предстои да бъде изграден Етнографски музей.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!