Младежи, доброволци на археологически разкопки в Централен Израел, са открили 425 златни 24-каратови златни монети отпреди 1100 години, съобщава Би Би Си. Повечето находки са датирани от ранния ислямски период, когато регионът на Централен Израел е бил част от Абасидския халифат.

Снимка: Reuters
Теглото на златното съкровище е 845 грама и е било открито в глинен буркан. Стойността на монетите, когато са били заровени, е огромна според археолозите. Става дума не само за ценен исторически артефакт, но и за огромна за историческия период сума – с нея собственикът е можел, например, да си купи луксозен дом в столицата на Египет, посочват изследователи. „Човекът, който е заровил това съкровище преди 1100 години, трябва да е очаквал да си го прибере обратно и дори го е застопорил с пирон, за да не мърда“, коментира директорът на разкопките от държавните власти на Израел, отговарящи за антиките в страната.

Снимка: Reuters
Кой е собственикът на богатството и защо не се е върнал, обаче, остават мистерия. „Намирането на златни монети, особено в такова голямо количество, е изключителна рядкост. Ние почти никога не ги намираме в археологически разкопки, имайки предвид колко ценно е било златото, което е било претопявано и използвано отново от поколение на поколение“, допълва за значимостта на откритието археологът.

Снимка: Reuters
Експертът по монети Робърт Куул разграничава и 270 дребни златни парчета, които са нарязани от големите динари. Едно от тях е определено като част от златен солид, изсечен в Константинопол от император Теофил. Това е рядко доказателство за връзките между двете конкуриращи се империи по онова време – Византийската и Абасидския халифат.