Миньор от Танзания стана милионер за една нощ, след като продаде редките си скъпоценни камъни необработен танзанит. Според правителството на страната това са най-големите камъни откривани там, пише Би Би Си.

Санинуи Лаизер получил 3,4 млн. долара от Министерството на минното дело в страната за двата скъпоценни камъка с обща тежест 15 кг.

Мъжът открил камъните миналата седмица, като най-тежкият танзанит откриван до момента е едва 3,3 кг. – значително по-малко от тези на Лаизер.

Миньорът има четири съпруги и е баща над 30 деца, като каза пред медии, че ще организира голямо парти, за да отпразнува печалбата.

Снимка: Reuters

Танзанитът е изключително рядък скъпоценен камък в световен мащаб, който се добива само в северна Танзания и се използва за направата на орнаменти. Според геолози залежите от танзанит по цял свят ще изчезнат в следващите 20 години.

Скъпоценният камък може да бъде намерен в различни цветове, сред които зелено, червено, лилаво и синьо. Цената му се определя според това колко е рядък – колкото по-ясен е цветът и камъкът е без примеси, толкова повече пари струва той.

Новият милионер казва, че иска да инвестира част от парите в района, в който живее. „Искам да построя училище близо до вкъщи. Тук има много бедни хора, които не могат да си позволят да водят децата си на училище. Аз нямам образование, но обичам към бизнеса да се подхожда професионално. Поради тази причина искам децата ми да имат образование“, казва Лаизер.