Данни от ново проучване по случайност успяват да докажат, че е възможно животът ни наистина да минава на лента, когато умираме.

Екипът от учени трябвало да измери мозъчните вълни на 87-годишен пациент с епилепсия, но по време на процедурата човекът получил инфаркт и починал. Така по случайност учените успели да запишат последните мозъчни вълни.

30 секунди преди и след смъртта му, мозъкът на човека активирал всички центрове, отговорни за действия като сънуване и спомени. Подобна активност предполага, че в последните моменти от живота ни, наистина си спомняме какво се е случило, пише екипът в проучването си.

Това е първият случай, при който е записан човешки мозък по време на смъртта. „Ако изскоча от медицинското и навляза във философското, възможно е мозъкът ни да ни показва хубавите моменти от живота ни непосредствено преди да умрем. Но тези спомени биха били различни за всеки човек“, казва водещият разследването д-р Аймал Земар.

Проучването повдига и друг философски въпрос – кога точно умираме? Когато сърцето ни спре или когато мозъкът спре да функционира?

Подобни резултати са установени и след експерименти с плъхове през 2013 г. Тогава е засечена мозъчна активност при тях 30 секунди след спирането на сърцето.