Необичаен дипломатически скандал се разрази между Турция и Великобритания преди дни, след като пчела от редкия вид “Осмиа авосета” бе осъдена на смърт от британското правителство, пише “Телеграф”. Необичайната история беше отразена както от английски, така и от турски медии.

“Турската пчела” се появила в имота на Ашли и Луис Той в Бристол, след като двойката била на почивка в Турция. Според тях малкото насекомо се е промъкнало в един от куфарите им и така е успяло да пропътува над 2000 км до новия си дом.

Този вид пчели живеят сами и правят цветни пашкули от листата на цветя, в които по-късно снасят ларвите си. Именно тези пашкули били забелязани от семейството.

Снимка: Wikimedia Commons

Британският департамент за околната среда обаче преценил, че “Турската пчела” трябва да бъде умъртвена, за да се запазят местните видове британски пчели. Решението им беше посрещнато с негативно от турските медии.

“Не убивайте “Турската пчела” гласи заглавие във в-к “Хюриет”, като историята предизвика и реакция от турската асоциация на пчеларите. Според тях туристите трябва да бъдат наказани, защото са изнесли рядък вид насекомо от страната.

Специалисти от британския департамент посетили имота на семейство Той, но единственото, което открили, били цветните пашкули на пчелата.

“Турската пчела” в момента е в неизвестност. Въпреки това британски пчелари предупреждават, че “опасният международен беглец” трябва да бъде заловен и унищожен, защото може да застраши живота на местните редки видове насекоми.