В международният ден на думата „благодаря“ екипът на bTV Новините ви среща с един човек, на когото много често му благодарят за това, че спасява хора.

Валентин Иванов е спасител-водолаз и работи към пожарната. Последната му спасителна акция е на моста в Бургас. Дави се 17-годишно момиче. Разказва, че инстинктът му го е накарал да скочи от моста и да спаси младежа.

Снимка: btvnovinite.bg

Спасените от Валентин са десетки. Той участвал в акцията на река Лим, вадил е бедстващи при големите наводнения в Бургаско.


„Доста хора са ми благодарили. Хубава дума, щом човек благодари, значи е доволен от нещо, случило му се е нещо хубаво!“, каза Валентин Иванов и разказа за една от най-трудните спасителни операции, в които е участвал.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много сняг имаше, в Руенския балкан се случва това нещо. Две жени всеки момент да родят и един човек на хемодиализа, и ние ги транспортирахме от селото до място, където можеше да дойде линейка“, разказа мъжът.

Едно от родените тогава бебета сега е на 15 години и е кръстено Валентин - на него, от благодарност. А първия живот Валентин спасява още в пети клас. Когато двамата приятели отиват за риба.

Снимка: btvnovinite.bg

Приятелят му Пеньо Георгиев разказа, че е инцидентът е станал, след като въдиците им се оплели, а той влязъл във водата, за да ги оправи, но течението го завлякло. „От тогава наистина се чувствам благодарен към него, защото пак казвам, благодарение на него съм жив“, каза Пеньо.