Не можем да искаме по-добър посланик на България, представя ни в страхотна светлина, говори постоянно за българските артисти – така е номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова според нейния мениджър Юлиан Костов. В студиото на CoolT актьорът, който има успешна кариера зад граница и помага на млади таланти да пробият в индустрията, разказа, че Мария е била избрана за „Борат 2“ след първоначален подбор сред 60-70 млади български актриси, а след това надделяла и в надпревара с конкуренция в целия свят.

Действително се изплашила, че може да става дума за трафик на хора, а не за кастинги – казала му: „На хора като нас това (да те изберат за холивудска продукция – б.р.) не се случва!“.

„Никой не се е замислял – източноевропейците в западната индустрия са малки роли, стереотипи, обикновено негативни стереотипи. Сега вече имаме шампион като Мария, чиято платформа е огромна и можем да придвижим напред нещата – виждам, че има доста разговори в индустрията: защо главната актриса да няма акцент? Не е нужно да е британка или американка“, коментира Костов.

Той засегна темата и с острите коментари на един от учителите на Мария Бакалова – режисьора Иван Добчев: „Тези, които го защитиха, казаха, че „да се слагаш на публика“ е театрален жаргон – съгласен съм. „Да се слагаш на мъже“ не е жаргон. Гадно е, че съм свидетел на такова нещо – Мария ми е като малка сестра, аз повече се разстроих от нея със сигурност. Тя работи, участва в най-големите награди в света, чете сценарии постоянно, има срещи с най-влиятелните хора (…) Това е поведени, което нашето поколение няма да търпи“.

Според него задочният сблъсък между учител и ученик е бил полезен: „Видяхме лагерите какви са, кои са от едната страна, кои са от другата страна на старото нормално и новото нормално. Новото нормално за мен е да сме възпитани, добри, емпатични, да влизаме в положение, да се подкрепяме – много сме изстрадали, защо да не се подкрепяме и да не се радваме на успехите на другия, без значение какво мислиш за филма…“.

Защо и „Златна малинка“ пак ще е успех за Мария и в кой нов сериал на „Нетфликс“ ще можем да видим Юлиан Костов – вижте във видеото!