Миниатюрен хирургически робот завърши първата си демонстрационна операция в условията на нулева гравитация в на Международната космическа станция (МКС), пише Си Ен Ен.

Роботът, известен като SpaceMIRA, което означава Miniaturized In Vivo Robotic Assistant (миниатюрен роботизиран асистент за работа в естествени условия), извърши няколко операции на синтетична тъкан в орбиталната лаборатория.

През това време го управляват хирурзи на разстояние от около 400 км, в град Линкълн, столицата на щата Небраска в САЩ.

Идеята на разработката е в бъдеще да могат да се извършват спешни хирургически операции в Космоса, по време на дълги пътувания, които могат да отнемат години.

Роботът-хирург е с размери на микровълнова печка и тежи по-малко от килограм. Той има две ръце, които имитират движенията на човек - лявата ръка за хващане, а дясната - за рязане.

„Това ни дава по-малки ръце и очи на хирурга (на Земята) и му позволява да извършва много процедури по минимално инвазивен начин“, казва Шейн Фаритор, който помага за разработването на технологията в продължение на 20 години.

SpaceMIRA излетя с ракета на SpaceX на 30 януари от космическата станция във Флорида и пристигна на МКС на 1 февруари. Очаква се да се завърне на Земята през пролетта.

„Едно от предизвикателствата при опитите за управление на робот в космоса от Земята е латентността, или забавянето на времето между изпращането на командата и получаването ѝ от робота. Закъснението беше около 0,85 от секундата“, казва д-р Майкъл Джобст, хирург, който участва в демонстрацията със SpaceMIRA.

„При жив пациент, ако има кървене, моята работа е да го спра незабавно. Но да имаш 800-850 милисекунди закъснение между това да видиш загубата на кръв и да направиш нещо по въпроса, на практика е все едно да кажеш: „Добре, едно мисисипи, две“, а после да продължа и да реша проблема“, допълва лекарят.

Джобст е един от първите хирурзи, използвали наземният вариант на робота върху хора в клинични проучвания. Той е извършил общо 15 операции на пациенти с наземната версия на MIRA – като устройството е само за изследователски цели, без да се продава.