Националната премиера на едноименния сборен моноспектакъл "Мариус 50" беше миналата сряда във Варна. Препълнена зала посрещна големия актьор и режисьор и в Пловдив, а на 21 декември спектакълът ще се играе в зала "Арена Армеец" в София.

Около 4 хиляди почитатели на творчестото на Мариус Куркински дойдоха в Двореца на културата и спорта във Варна на първото представяне на откъсите от емблематичните му моноспектакли.

Мариус замисля сборния моноспектакъл от близо 2 години – не заради 50-годишния си юбилей, а за да провери актуалността на текстовете в съзнанието си, да ги съизмери със себе си днес и да се провокира – да събере толкова много и различни образи на една сцена. Актьорът се е опитал да подбере най-въздействащите моменти и тези, които най-ярко си спомня като досег с публиката. Приема сборния моноспектакъл като дълг и отчет към почитателите си.

"Този юбилей не го правя, за да бъда почетен аз, а по-скоро театърът и публиката и нашето общо дело с хората.", казва той. И признава, че в моноспектаклите се е чувствал най-искрено: "Защото е самотно занимание и не можеш нищо да скриеш, няма как, няма форма. Инструментът си ти и вече зависи как си го настроил, но там наистина не може да се излъже – нито с декор, нито с музика, или с вид театър".

Макар най-ударно да усеща докосването на душите на актьора и зрителя именно в моноспектакъла, вече предпочита режисьорската изява. "Много хора ми казват "Ама защо в така големи зали, Вашите представления са интимни", ама искам стига с тая интимност, искам така да ми е широко, щото наистина от тия малки зали и от тая интимност, защото наистина контактът е много силен така и аз малко да подишам нашироко. Театърът и публиката, а и не само те, ме накараха повече вече на тази възраст да се вглеждам в другите, повече да се съобразявам в тях, защото бях много егоистичен в младежките си години и вманиачен буквално в театъра, но пък си казвам, че е било за добро.", споделя Мариус.

В рамките на сборния моноспектакъл е и представянето на новия клип на култовата песен "Тиририрам".

- Усещате ли дали вече сте се налудувал или има още време и пространство за лудости?

Определено – може би това беше малко прекалено: лудостта и в театъра, и в личния живот – наистина от желанието тоя живот да се живее на 100%. Какво да се прави, това е младостта, не съжалявам за това, но отдавна нещата не стоят така.

- Чувствате ли се по-зрял и по-мъдър?

По-мъдър - в никакъв случай, по-зрял - също не, по-стар - да, но чисто физически по лична карта.

Мариус Куркински казва, че приема 50-те си години като бреме, което е свалил. Скоро предстои Мариус да вземе важно решение – да води свой клас в НАТФИЗ, да преподава "камерно" занаята моноспектакъл или пък да учи следващото поколение на актьорско майсторство.