Изборът на новата "Мис България" Радинела Чушева, както почти всяка година предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. Важно е да отбележим обаче, че 23-годишната софиянка няма да ни представя на "Мис Свят". Лицензът на този конкурс й дава правото да се състезава на друг - "Мис Планет". На "Мис Свят" в Лондон родната красота ще представи Марго Купър - "Мис България Свят 2019".

Тя е на 26 години, а вече е носителка на няколко титли от международни конкурси за красота. Като най-значима обаче определя тази на "Мис България Свят 2019". С нея Маргарита Коприянова - както е истинското й име, ще представи страната си на "Мис Свят", който тази година се провежда в Лондон на 14 декември.

"Майка ми е българка, но тя е живяла почти целия си живот в Русия. Така че аз съм второ поколение българка, която живее извън пределите на страната. За жалост, почти през целия си живот съм говорила на руски. Започнах да прекарвам повече време тук и да уча езика, но най-много искам хората да могат да ме разбират. А това става в момента чрез английския език." - така обяснява Марго защо не говори добре български език.

През годините тя е работила най-различни неща, обиколила е 36 държави. Живяла е в Индия, Дубай и Италия. В момента живее в Лондон и учи второ висше образование - психология. Има собствена компания за лайфкоучинг и така помага на хора да развиват себе си. Издържа се сама. Има 85 000 последователи в социалните мрежи и е много щастлива от факта, че в предварителните проучвания я слагат в ТОП 20 на "Мис Свят".

И въпреки лошата слава на конкурсите в България, Марго е решена да върне престижа ни. "България беше на топ позиция с Жени Калканджиева, тя направи история. Защо репутацията на конкурса се промени в годините? Защото започнаха да се явяват момичета, които искат да привлекат внимание към себе си чрез скандали. Те искат тази титла за собствените си цели. За мен е много важно да върна този престиж. Да, аз съм различна и скучна за хората. Нямам гадже футболист, нямам спонсор, плащам си всичко сама, скучна съм за хората. Всичко, което съм направила до сега и ще продължавам да правя е с мои собствени пари.", казва Марго.

Всяка от 133-те участнички в "Мис Свят" избира да представи своя лична благотворителна кауза. В края на октомври Марго посети два центъра за хора с психични разстройства в град Дулово и село Айдемир. По време на посещението тя връчи дарения на потребителите и прекара време с тях.

"Мотото на конкурса тази година е "Красота с цел". Избрах психичното здраве, защото имам усещането, че хората в България, които живеят в тези центрове са напълно забравени и на никой не му пука за тях освен на персонала. Когато ги посетих аз разбрах, че те също имат семейства, имали са нормален живот, работа, образование, но нещо се е случило. Това не е техен избор и може да се случи на всеки от нас. А това, което е най-тъжно е, че никой не ги посещава. Те са абсолютно забравени. Нарекох моята кауза "Невидимите хора на България". Искам да кажа нещо за тениската ми. Това е много важно. Направена е от картина на художник, който е в психиатричната клиника в Дулово. Принтирам неговите картини на тениски и ги продавам, а парите отиват за центъра в Дулово.", разказва за каузата си "Мис България Свят 2019" Марго Купър.

И казва, че ако спечели престижния световен конкурс нищо няма да се промени в живота й. "Аз наистина вярвам, че ако искаш да помогнеш на някого просто отиваш и го правиш. Няма нужда да чакаш да спечелиш нещо, да получиш статус или пари, за да помогнеш. Аз не търся реклама, знам, че звучи зле, но аз вече имам вниманието на хората. Била съм 10 пъти корица на международни списания. Вече съм победител в международен конкурс, обиколила съм света, и имам 80 000 души в "Инстаграм". Искам да използвам тази известност по правилния начин. Това да съм една идея по-известна от някоя друга е абсолютно безсмислено и не ме прави щастлива. Ако спечеля ще продължа да правя всичко постарому, но по-добре. Ще имам повече възможности. Ще бъда горда заради себе си и заради цяла България."

Можете да подкрепите нашата представителка на конкурса "Мис Свят" 2019 като гласувате за нея на сайта на световния конкурс.

Вижте тук и участието в ефира на bTV на "Мис България 2019" Радинела Чаушева и на "Мис България Глоуб 2019" Румяна Данаилова