Макар че тази година имаме четири филма, които бяха номинирани в почти всички важни категории, най-много внимание привлича „Малки жени“ на Грета Гъруиг. Екранизацията получи 6 номинации, сред които и за филм на годината, което го прави едва 14-ата режисирана от жена лента в историята на „Оскар“-ите, която получава номинация за най-важната категория. От предишните 13 единствено „Войната е опиат“ на Катрин Бигълоу успя да получи наградата. Ще успее ли „Малки жени“ да стане вторият филм, режисиран от жена, който ще получи „Оскар“ за филм на годината?

Филмът е екранизация по романите „Малки жени“ и „Добри съпруги“ на Луиза Мей Олкът, писани през 19-и век. Историята проследява израстването и живота на четири сестри, всяка от които е различна. В главните роли са Сърша Ронан, Ема Уотсън, Флоренс Пу и Елиза Сканлън.

Снимка: imdb.com

Макар да е поредната екранизация по книгите (предишната беше само преди 3 години), интересът към миналогодишния „Малки жени“ е разбираем в контекста на случващото се в Холивуд в момента. Почти целият екип, работил по филма, е съставен от жени, включително режисьорката, която е и сценарист. Екранизацията следва доста точно романите, но феминистките послания са много по-силно застъпени.

Така че, да - „Малки жени“ има шанс да спечели и това ще бъде посрещнато като постижение от мнозина, но в действителност ще е поредната стъпка към обезсмислянето на „Оскар“-ите.

На сайта LadyZone.bg може да прочетете повече за филма, създателката му и конкуренцията, срещу която ще се изправи през февруари: