Специално състезание по плуване - в него вчера участваха деца с проблеми в опорно-двигателния апарат. 

Фондация „Воден път“ за поредна година доказа, че плуването помага на малчуганите да подобрят състоянието си чрез повече самостоятелност. 

Във водата малките шампиони се учат да плуват, а по-напредналите печелят медали и се радват на шампионско злато. 

Снимка: btvnovinite.bg

Повечето от тях са на около 10 г., но тренират от 8-годишни. Самостоятелността и успехите, които постигат са безспорни.

„Той има детска церебрална парализа, а в същото време не вижда – незрящ е. Плуването му се отразява много добре и има голям напредък – много добре се чувства и той, и ние също съответно, а и тези състезания за децата са страхотни. Днес спечели второ място на гръб и трето на „крол“, разказа Павел Балабанов, баща на един от малките плувци.

Специалистите твърдят, че във водата костната система не се натоварва, а мускулатурата укрепва тялото в хоризонтална позиция, като се щади гръбначният стълб.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Децата, специално тези, които идват при нас, минават първо през пълна рехабилитация и след това, когато те са самостоятелни във водата, минават към така нареченото рехабилитовно плуване. Във формата на рехабилитация развиваме и техните рехабилитаторни качества – според зависи от проблема“, обясни кинезитерапевтът Ива Матова.

„Всяко едно дете е по класификация по група – състезават се с деца с техните възможности, с едни и същи времена“, обясни Велизар Петев от фондация „Воден път“.

Страстите и емоциите на малките плувци около награждаването растяха с всяко едно потапяне.