Една млада финландка ще влезе в историята като най-младия министър-председател в света. Санна Марин е на 34 и ще оглави правителството на Финландия, след като досегашният премиер подаде оставка. Тя ще застане начело на коалиция, в която влизат 5 партии, чиито лидери са само жени. Очаква се тя да положи клетва тази седмица.

Още един интересен факт по темата е, че 4 от петте лидери на партиите в управляващата коалиция са под 35 години. А за финансов министър се спряга името на 32-годишната Катри Кулмуни.

В момента, в който Марин поема правителството, ще бъда най-младият управляващ министър-председател в света. Премиерът на Нова Зеландия Ясинда Ардърн е на 39, докато премиерът на Украйна Олексий Хончарук е на 35.

Въпросите и притесненията за крехката й възраст не закъсняват, а тя е категорична:

 „Никога не съм се замисляла за възрастта или пола си. Мисля за причините, заради които влязох в политиката и за нещата, заради които спечелихме доверието на избирателите.”

Санна Марин бързо си пробива път в партията на социалдемократите, като само на 27 оглавява градската администрация на финландския град Темпере, а през 2015 година става депутат. От юни месец е министър на транспорта и комуникациите на страната.

Марин ще е едва третият министър-председател от женски пол в скандинавските страни и Исландия.

Освен всичко Санна Марин е и майка на 22-месечна дъщеря. Вижте малко повече за личния живот на премиера на Финландия на ladyzone.bg: