Ако страдате от алкохолизъм, не се тревожете, а взимайте LSD. Или поне в това се опитват да ни убедят учени от Харвардския университет, възраждащи идеята, че ниска доза LSD е ефективно лечение срещу алкохолизма.

Тери Кребс и Пол-Ориан Йохансен, докторанти в университета, преразгледали предишни изследвания, предимно от 60-те и 70-те години на миналия век, и установили, че психоактивното вещество е използвано в множество клиники за лечение на алкохолизъм като се е оказало доста успешно при това.

Според техните факти ниска доза LSD е с едни гърди напред пред всички останали методи за лечението на зависимост от алкохол. Учените сравнили резултатите на 536 участници в шест различни медицински експеримента. 59% от пациентите на LSD имали траен напредък за разлика от 38% от пациентите в контролните групи.

Според тях една доза от наркотика може да има ефект върху зависимостта на страдащите от алкохолизъм в продължение на една година. А повторната употреба в комбинация с терапия може да предостави още по-продължителни резултати.

Проф. Дейвид Нът, който е работил като съветник на британското правителство по въпросите на наркотиците, отбелязва, че "за да се преодолее зависимостта от алкохола е необходима огромна промяна на начина, по който пациентът вижда себе си. Точно това е ефектът на LSD”.

"Участниците в изследванията често твърдят, че под влияние на наркотика са успели да прозрат големи истини за себе си и почувствали прилив на нов живот, което подсилило решителността и упоритостта им да спрат да пият", установили учените от "Харвард".

"Като се имат предвид всички доказателства за позитивния ефект на наркотика, наистина е учудващо, че не се използва като утвърден метод за борба с алкохолизма", смята Йохансен.