Събор на „Москвич България“ събра любители на соцвозилото от цялата страна в Шумен. На него можеха да се видят някои от най-старите модели, до последния, който под модификацията „Алеко“, е произвеждан и в България.

Сред автомобилите има и уникати като първото комби, произвеждано в заводите на „Автомобилен завод на ленинския комсомол“ – АЗЛК, модел 2140, използван в България и като патрулна кола на Милицията.

Снимка: btvnovinite.bg

Господин Господинов притежава вторият модел на „Москвич“ – 401, произведен през 1954 г. и внесен от Украйна. Колата е напълно запазена, a чарът на красивото ретро возило и до днес привлича погледите.

„Специален е за мен, защото всяко едно нещо сме го обработили ние сами, цялото семейство и за това ми е много ценен - и като модел, и като всичко. Предизвиква усмивки навсякъде, където се появим с него. В никакъв случай не бих се разделил с него“, разказва Господин.

Снимка: btvnovinite.bg

Клуб „Москвич България“ съществува вече 15 г., а от 2019 г. е и официално регистриран. Членовете и любителите на съветската марка ежегодно се събират, за да покажат колите си и да привличат нови членове.

Иван Александров, един от организаторите, обяснява, че любовта към „Москвич“ е незаменима. „Това да имаш такава кола е един спомен към детските години и младостта, за мен лично това е първия автомобил, в който съм се возил, а после и шофирал. Актуалност не бих казал, че е загубил, дори напротив! Сега започва да става все по-забележим сред тълпата от нови автомобили, масово хората се обръщат, снимат се, радват се“, допълва той.

Снимка: btvnovinite.bg

Съборът на „Москвич“-ите в Шумен протече с изложение и с автошествие до първата българска столица Плиска.