Според правилата на термодинамиката е невъзможно да съществува перпетуум мобиле, защото противоречи на закона за запазване на енергията. Един български артист опровергава това. На сцената Лили Иванова е повече от перпетуум мобиле, защото не просто излъчва силата от емоцията на музиката, но успява да захранва с нея няколко хиляди човека едновременно. Това се случи и по време на първия от трите й поредни концерта в зала 1 на НДК.

Тя изпя 18 песни на един дъх, с кратки прекъсвания, в които похапваше медец и с усмивка обясняваше, че това е нейният бензин, който е доста по-евтин от този за автомобилите. За „бензина“ на Лили може да се говори много, а ефекта от него се усеща на всеки live – заради тръпките, които те побиват от изпяването на всяка дума и заради лекотата, с която песните те носят в едно по-красиво пространство и време. И заради диалога, който се получава от това особено взаимно общуване, което доказва, че всъщност колкото Лили е бензин за своите почитатели, толкова и те са бензин за нея.

Затова този взаимно зареждащ се механизъм е способен да живее в сърцата на няколко поколения и да ликува от всяка прясно написана нота, минала през нейния глас. На 25, 26 и 27 октомври Лили представя 10 песни, създадени през последната година и половина. Три от тях са съвсем нови и все още дори не се записани в студио. Останалото от репертоара е кратка разходка във времето, пречупена през аранжиментите на Ангел Дюлгеров. Младият композитор и китарист е част от бенда на Лили, заедно с Веселин Веселинов-Еко, Огнян Енев, Орлин Цветанов, Росен Ватев и „ЛаТиДа“.

На концерта голямата Лили не спираше да изказва благодарности на хората, които творят заедно с нея – музиканти, композитори, поети, спонсори и приятели. Уважението към нея бе засвидетелствано с присъствието на всеки един от тях в залата, с огромно количество букети и с най-вдъхновяващото за един изпълител на сцената – достатъчно силни аплодисменти, които са в състояние да накарат една истинска звезда да се върне на сцената боса – за да може да приеме и да върне цялата любов сега.

Снимка: Даниел Димитров

Новите песни

„Мигът и любовта“ е от Веселин Веселинов-Еко, композитор на „Този миг“ и „Дали“ – от безименния албум. Текстът е на Иван Тенев, написал преди време „Сърцето е чупливо“, а още по-рано и „За да те има“. Специалното участие е на Жилберто Перейра. Роденият в Аржентина бандонеонист е сред най-популярните изпълнители на танго репертоар и ученик на Астор Пиацола.

„Бурната река“  е по музика на Ангел Дюлгеров, а текстът е на Росен Кукошаров (негови са думите и на „Дантелената примка на нощта“). Тази песен, със сигурност, ще изненада не само феновете на Лили – заради по-особения ритъм и начина, по който е изпята.

„Главна роля“ е драматична балада с нежно начало, силно емоционално послание и страстни китари. Текстът е на Иван Тенев, а музиката – на Артур Надосян, пианист, певец, композитор и аранжор. Роден е в Армения, където завършва музикалното си образувание, но живее в България. Ръководи и е солист в своя музикално-балетна формация.

Снимка: Васил Къркеланов