Лекари от цял свят се обърнаха към хората с молбата „Останете вкъщи“. Глобалното движение #StayHome показва медиците на първа линия в борбата със заразната болест.

С близо 350 хил. потвърдени случая на новия коронавирус, здравните системи на редица държави са изключително натоварени. Единственият доказан вариант за справяне с епидемията от COVID-19 е социалното дистанциране.

Това е и първата мярка, която всяка една засегната държава предприема, но има едни хора, които не могат да си останат вкъщи… и това са медиците на първа линия.

В социалните мрежи се появиха стотици снимки и видеоклипове на медицински лица в пълно защитно облекло, които молят да си останем у дома.

„Останахме на работа за вас, вие останете у дома за нас“, молят медиците с надписи и видеоклипове.

На едно видео виждаме един след друг медицински лица, които предават своето съобщение.

„Ние също имаме семейство, но не можем да останем у дома. Бъдете отговорни и ОСТАНЕТЕ У ДОМА, защото ние не можем. Помогнете ни“, гласи техният призив.

Едно от най-разпространяваните съобщения е на медицинска сестра, която извършва предварителен скрийнинг на всички пациенти, които посещават нейната болница. Ако те не могат да докажат, че не са имали контакт с носител на COVID-19, тя ги отпраща.

„Много хора се ядосват от това, но ще ви кажа защо го правим. Не става въпрос за вас. Става въпрос за майката на три деца, която в момента е на химиотерапия и няма никаква имунна система. Става въпрос за преждевременно роденото бебе в родилното ни отделение, което се бори за живота си. Става въпрос за любимия ви чичо, който е получил инфаркт и все още не се е възстановил напълно. Става въпрос за бащата на две деца, който се възстановява след сърдечна операция. Става въпрос за бабата, която си счупи таза миналата седмица и едвам се движи. Тях защитаваме, не ви наказваме“, пише тя във „Фейсбук“.

Публикацията й е споделена над 140 хил. пъти в социалната мрежа.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 542 056 47 601 347 381 2 321 556
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 542 056 47 601 347 381
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer