Преди няколко години целият свят приковава поглед в историческото изпълнение на пианиста Лудовико Ейнауди в Арктика. Но зад безспорно красивата музика, се крие не по-малко красиво място.

Безкрайните ледове и успокояващата тишина са застрашени от ускоряването на процеса на топене и разрушаване на северната полярна шапка. Това ще лиши животните от естествения им хабитат. Някои видове може да изчезнат напълно.

Затова днес се разхождаме из Арктика, докато все още е толкова впечатляваща…

Почти веднага срещаме полярните мечки, китовете Белуга и тюлените,  които властват по тези земи. Знаете ли, че белите мечки всъщност имат черна кожа (погледнете носовете им), която е покрита с прозрачна, без пигменти, козина? Козината на всяка една полярна мечка отразява видимата светлина и това ги прави бели в очите ни.

Ако ние трудно бихме оцелели дълго без вода, те са еволюирали така, че не се нуждаят от вода за пиене. Те си снабдяват необходимата вода чрез горенето на мазнини.

А животното, което не се страхува от студа и може да живее в най-студените места на Земята, да гази най-дълбокия сняг и да стъпва без да се пързаля по най-заледените участъци, е Северният елен, наричан още карибу. Очите му променят цвета си през сезоните. От златно през лятото, до синьо през зимата. Това подобрява зрението на елена при почти непрогледния зимен мрак и му помага в ориентацията.

Междувременно кротко от леда се показва един морж. Когато са във водата, моржовете могат да останат до 30 минути под нея, преди да им се наложи да се покажат, за да поемат чист въздух. Само си представете – всеки път, когато морж се гмурне, за да яде, той може да улови цели 60 миди.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!