Лара Фабиан е от изпълнителите, които умеят и обичат да разказват истории – не само чрез песните, но и в словесен контакт с публиката. И винаги носи послания, които изпълват концертите й с допълнителен смисъл и положителна енергия.

Последното ѝ гостуване в София бе част от турнето „50“. „Да, станах на 50“, сподели тя с развълнуван глас в „Арена Армеец“, въпреки че юбилеят предстои – родена е на 9 януари 1970 г.  Да се чувстваш свободен и да гледаш напред – това според нея е най-важното в живота на един зрял човек. На фона на космически визии тя говори за вярата, надеждата и любовта.

Снимка: Орлин Николов

Най-трогателните откровения бяха по адрес на родителите. За баща си разкри, че я е открехнал да пее на английски, за което му е много благодарна. Миналата година Фабиан дори издаде цял албум – Camouflage, с песни само на този език. За майка си каза, че от нея е наследила красивия глас.

Винаги, по време на всички концерти на Лара Фабиан, две песни вдигат на крака публиката и я карат да изригва от аплодисменти. Това са Je suis malade и Je t`aime. За първата Лара обясни, че я изпълнява от 21-годишна, но всеки път е по различен начин. Това е песен за шанса, който ни се дава да живеем, за момента на насладата от любовта и усмивката, добави тя.

Снимка: Орлин Николов

Освен че беше по-личен, този концерт беше и в по-камерен формат, въпреки огромното пространство. На сцената до Лара Фабиан имаше само един пианист и три бекволастки, в чиято компания стана тази своеобразна разходка из репертоара на най-успешната белгийска певица на всички времена.

Снимка: Орлин Николов

Турнето на Лара Фабиан започна тази година, но ще продължи и през 2020 г. Освен хитовете си, тя представя и песни от новия си 14-и албум, наречен Papillon.

Лара Фабиан е носителката на редица отличия, сред които два пъти Световна музикална награда за най-продаван бенелюкски изпълнител – над 20 милиона копия по целия свят. Има награда „Феликс“ за най-добър женски изпълнител и френския приз Victoires de la musique. Нейната „връзка“ с България започна през 2014 г.

2014 г. – първа целувка с българската публика

Два концерта, вторият от които Лара „изнесе“ – в буквалния смисъл на думата, на крехките си рамене. Божествена, дори на ръба на силите си, тя показа класата си и накара хилядите зрители да не съжаляват, че са чули едва няколко песни в нейно изпълнение.

Снимка: Орлин Николов

Още с появяването си обясни, че лекарите са й забранили да пее, но го прави заради любовта на публиката и с надеждата, че ще получи подкрепа, независимо че на моменти може и да не звучи перфектно. След всяка песен повтаряше, че й е много трудно да продължи, в един момент безпомощно прошепна „Аз бях до тук“. Така, концертът приключи 60 минути след началото.

Трогната от топлия прием, Лара дори се разплака, признавайки, че контактът й с българската публика е като „една първа и много пламенна целувка”.

2016 г. – втора още по-силна среща

Две години по-късно ангелогласната Лара дойде в пълния й блясък. Спази обещанието си да има втора „много пламенна целувка“ с публиката, и то с почти изцяло нов репертоар от албума й Ma vie dans la tienne. Изненадващо, но само за феновете, тя включи „китка“ от най-големите хитове на АББА.

Снимка: Орлин Николов

Смяна на костюма и диско кълбо на сцената бяха малка част от шоуто, в което Лара Фабиан показа, че наистина може да бъде безупречна във всеки жанр. „Моите истории са и ваши истории“ е простичкото обяснение, което тя изрече преди да представи едно от новите парчета.

 

2018 г. – различната Лара Фабиан

На 27 март миналата година, в зала 1 на НДК, романтичната изпълнителка заложи почти изцяло на песни от най-новия си албум Camouflage. Това бе първият от 10 години неин проект изцяло на английски и очакван с огромно нетърпение от феновете й. Те реагираха радушно на новите парчета, но се изправиха на крака след тоталния хит Je t’aime, последван отново от Camouflage-ния репертоар – микс от поп музика, мелъди рок, етно и соул.

Снимка: Даниел Димитров

Публиката видя една по-различна Лара Фабиан – още по-замечтана и лирична, но същевременно – свободна и зряла, вдъхновена от общочовешки ценности и в един красив опит за летене...