Може би най-известният радиотелескоп в света ще бъде разглобен от съображения за сигурност, пише Би Би Си. „Аресибо“ се намира в Пуерто Рико и е част от популярната ни култура – той участва като декор в редица филми, включително и в научнофантастичната класика „Контакт“ по Карл Сейгън.

Преглед на 305-метровото съоръжение установил, че „Аресибо“ се намира на прага на „катастрофален колапс“, което може да доведе до щети по поддържаща му система. Структурата няма как да бъде поправена без това да застраши живота на работниците, поради което ще бъде разглобена.

Снимка, споделена в „Туитър“ от Института СЕТИ показва лошото състояние, в което се намира култовия телескоп.

„Аресибо“ е от изключителна важност за астрономите. Телескопът действа вече 57 години. Той се състои от огромна антена с ширина 305 метра, намираща се на 900-тонна структура, която виси на 137 метра от земята. Платформата се държи от кабели, които са опънати от три кули.

„Аресибо“ е построен през 60-те години на миналия век с целта да изследва йоносферата на Земята. По-късно неговата функция се разширява и с него се извършват и космически наблюдения. Телескопът е от особено значение за историята на астрономията, тъй като с него за първи път е идентифицирана неутронна звезда и т.нар. бинарен пулсар. Това носи Нобелова награда за Физика на откривателите.

Снимка: iStock

„Аресибо“ спомага и за откриването на първите екзопланети през 1992 г.

Във филма „Контакт“ главната героиня, изиграна от Джоди Фостър, работи временно именно на „Аресибо“. Мястото е използвано за снимки също и за филм за Джеймс Бонд през 1995 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!