Авангардистът и художник Христо Явашев, познат на световната публика с псевдонима си Кристо, днес празнува своята 80-годишнина. Той ще отбележи личния си празник на бреговете на езерото Изео в Италия.

Именно там следващата година творецът ще реализира първата си мащабна инсталация за последните 10 години. „Плаващите кейове” са първият проект, който Кристо планира в Италия след 40-годишна пауза от създаването на инсталации в страната.

„Кейовете” ще свържат градчето Сулцано и островите Монте Исола и Сан Паоло.

Снимка: nasa.gov

Тази година Кристо отбелязва и втори, творчески юбилей – навършват се 20 години от знаменитото опаковане на Бундестага. Проектът придобива известност още преди да бъде реализиран през 1995 г. с факта, че авторът чака 24 години одобрението на германския парламент.

Посрещнат първоначално със скептицизъм както от народните представители, така и от обществото, проектът бързо се превръща в символ на обединението на Германия. По-късно тази година, в президентското крило на Бундестага авангардистът ще подреди експозиция от над 350 скици, фотографии и други оригинали, свързани с реализирането на проекта.

По повод личния юбилей на художника, посолството на България в Прага, съвместно с Българския културен институт там, организират изложба „Кристо и Жан-Клод”.

Експозицията представя подписани от автора плакати, които обхващат целия му творчески път – от студентските години в НХА до някои от най-известните му проекти – „Завеса в долината” (1972), „Чадърите” (1991), „Опакованият Райхстаг” (1995), „Портите” (2005).