Световноизвестният съвременен артист от български произход Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж, предаде в. “Ню Йорк таймс”.

Подобни проекти са емблематични за Кристо и Жан-Клод през годините. Един от най-запомнящите им се проекти е опаковането на Райхстага в Берлин, както и плаж в Австралия. От смъртта на Жан-Клод насам Кристо не се е завръщал към емблематичните си проекти с опаковане.

Вчера артистът обяви, че е получил разрешение от френското правителство да опакова символа на Париж през 2020 г. от шести до 19 април.

Снимка: Reuters

Триумфалната арка ще бъде опакована със сребърно-синкав рециклируем плат с размер малко над 25 хил. квадратни метра. Платът ще бъде пристегнат с червено въже с дължина почти 590 метра.

Идейни рисунки бяха публикувани в официалния сайт на Кристо и Жан-Клод.

Обличането на Триумфалната арка ще съвпадне с ретроспективна изложба на творчеството на Кристо и Жан-Клод в ранните им години в Париж, която ще може да бъде видяна от 18 март до 15 юни 2020 г. в център “Помпиду” в столицата на Франция.

Проектът за обличането на Триумфалната арка е започнат още когато Кристо е живял в Париж, но фактическото му изпълнение било сравнително бързо. Правителството дало разрешение много бързо след запитването. За сравнение – проектът за опаковането на Райхстага е отнел на Кристо близо 20 години с всички разрешителни, а друг негов емблематичен проект “Портите” в “Сентрал парк” в Ню Йорк бил замислен още през 1979 г., но е осъществен едва през 2005 г.

“Жан-Клод винаги е била близо до мен през целия ми живот. Естествено има известна ирония и тъга, че в момента тя не е тук. Но нямам търпение да продължа живота си и да работя”, заяви 83-годишният Кристо по повод проекта си.