16-годишният Кристиан Костов ще е българският представител в тазгодишното издание на „Евровизия”.

Песента, която той ще изпълни в Киев, се нарича Beautiful Mess. Тя ще бъде достъпна днес след 18 ч. в официалния канал на „Евровизия” в „Ютюб” и сайта на конкурса – Eurovision.tv.

България е във втория полуфинал на музикалното състезание, който ще започне в 22 ч. наше време на 11 май.

Тогава за Кристиан ще могат да гласуват зрителите и журитата на 21 държави – Украйна, Франция, Германия, Швейцария, Македония, Естония, Израел, Малта, Холандия, Сърбия, Дания, Русия, Румъния, Сан Марино, Литва, Хърватска, Норвегия, Беларус, Унгария, Австрия и Ирландия.

„Това е най-големият и вълнуващ подарък, който можех да получа два дни преди да навърша 17 години. Новината, че съм избран да представя България на тази престижна сцена, ме кара да се чувствам безкрайно щастлив, но и отговорен пред всички българи. От избраните участници досега се очертава да съм най-младият, което ми се случва често. Но точно това ме мотивира да покажа, че е важно колко е голямо сърцето, талантът и вдъхновението”, казва Кристиан.

Кристиан Костов е един от най-популярните поп изпълнители от новото поколение както в България, така и в Русия. Младият изпълнител, чиито корени са от България и Казахстан – откъдето са неговите родители, е роден на 15 март 2000.

Започва музикалната си кариера на 6-годишна възраст в престижната московска музикална школа „Непоседы“, която е известна с развитието на млади таланти. Участва с голям успех в редица национални и международни състезания, като Sound kids, където е победител, „Нова вълна за деца“ (финалист, 2012) и „Школа музыки“ (2012).

Важно за него е и участието му в предаването за деца таланти The Voice Kids, където негов ментор става победителят от „Евровизия 2008” Дима Билан.

Кристиан Костов
Снимка: Eurovision.tv

Преди две години Кристиан стана много популярен и у нас с участието си в музикално риалити, където освен парчета на Джъстин Бийбър, Сам Смит и Бруно Марс, изпълни и обичаната от поколения българи песен на Васил Найденов – „Болката отляво”.

По-късно Кристиан получи и договор с голяма звукозаписна компания, а дебютният му сингъл „Не си за мен“ оглави националната класация на най-излъчваните български песни в ефира за две седмици.