За себе си той казва, че е един скромен човек, който пише за интресни хора. Кариерата на Крис Клийв започва със силен дебют и зловещо съвпадение. Той стартира писането на романа си "Възпламеняване" в деня на бомбените атентати в Мадрид от март 2004 г. Те го вдъхновяват да разкаже историята на жена, загубила съпруга и детето си в терористичен акт.

Книгата излиза от печат на 7 юли 2005 г. Същата сутрин, когато Лондон е покосен от четири терористични атаки, взели 52 жертви и ранили 700 души. 

"Аз имах късмет, че никой от близките ми не беше ранен, но знам, че това се случи на много познати. Беше невероятен шок", казва Клийв.

Оттогава насам писателят не спира да мисли за жертвите на тероризма. "Понякога си мисля, че като общество преследваме само някакви политики, някакви действия. Но не сме много добри в това да се грижим за хората, които са пострадали", допълва Клийв.

"Възпламеняване" става световен бестселър и е адаптиран за големия екран през 2008 г., като главните роли са поверени на Мишел Уилямс и Юън Макгрегър. Вторият му роман "Другата ръка" също обира редица награди, а холивудската звезда се е заела със задачата да продуцира филмова версия, в кото да изиграе и главната роля.

В романите си Крис Клийв изследва темата за това как хората се отърсват от трагедиите и продължават напред.

"Интересуват ме хората, които изживяват някакви крайни състояния, защото тогава животът ги кара да намерят отговори на тези въпроси: Как ще поправиш разбитото си сърце? Как ще продължиш? Как ще намериш сили?", казва Клийв.

"Има една такава метафора във "Възпламеняване": Аз съм жена, издигната от останките на себе си", допълва той.

Преди дни на български език излезе и последният роман на британеца - "На смелите се прощава". Това е историята, която му е най-близка, защото е базирана на историята на неговите баба и дядо.

"Бомбардирани сме от всичките тези технологии, но все още има нещо в нас, което има нужда да се довери, да се свърже с другия", казва Крис.

"Винаги ще съм писател. Това е моят начин да бъда, да съществувам", казва Клийв, който в момента се обучава като психотерапевт.

"Имам чувството, че всички сме в някакъв режим на оцеляване. Да, ще оцелеем. Но това, което се усеща различно, е пространството на ръба на оцеляването. Това място, където отиваш доброволно, с радост - и където всичко може да се случи", допълва той.

"Вече няма нищо спонтанно, а в сърцето ни продължава да има една част, която просто иска да се забавлява. Оказва се, че това също е част от нашето оцеляване", казва британецът.

Вижте какво още сподели Крис Клийв във видеото в Ladyzone.bg.