Темата за загубата на дете постепенно се превръща от табу в споделяне за по-лесно преодоляване на болката. Да загуби дете може да се случи на всяка жена. Кралските особи също не са застраховани от това. За личните им трагедии дълго време се мълчи, най-вече за да не се провокира медиен интерес. Самите те споделят за случилото се в интервюта, в книги с мемоари или в документални филми за живота им.

Кралица Нур

Кралицата на Йордания Нур ал-Хусейн е родена и израснала в САЩ и до сватбата си носи името Лиза Халаби. След като се омъжва, ражда 4 деца.

В своите мемоари тя описва реакцията на съпруга си, когато тя прави спонтанен аборт: "Този човек, който има най-голямото сърце на света, не можеше да говори за нещата, които бяха болезнени за него, именно защото чувстваше дълбока и голяма болка. Просто не можеше да се справи с нея."

Снимка: Getty Images

Графиня Софи Уелска

Преди да роди децата си Луиза и Джеймс, графиня Софи претърпява спешна операция заради извънматочна бременност. За това обществеността научава през 2014 г., когато графинята открива ново неонатално отделение в болница. Тогава тя споделя, че услугите, които могат да се извършват там, са на живот и смърт, а тя самата е  доказателство за това.

Заради сериозни усложнения около бременността й, през 2001 г. се налага медицинска намеса, тъй като е бил застрашен животът на графинята. Тогава тя е откарана с медицински хеликоптер до болницата в Лондон. Операцията трае 2 часа.

Кралца Фабиола

За това, че кралицата на Белгия е преживяла своя личен и тъжен момент при загубата на дете, официално се пише през 2008 година. Кралица Фабиола разказва, че е имала 5 спонтанни аборта.

"Загубих много деца, но се научих да живея с това. Учим се от собствения си опит. Имах проблеми с всяка своя бременност. Но продължавам да смятам, че животът е прекрасен.", споделя тя приживе.

Кралицата така и не успява да роди свое дете. Това е и причината короната да бъде наследена от по-малкия брат на съпруга й - крал Алберт Втори. Кралица Фабиола умира през 2014 г.

Снимка: EPA

Теси Люксембургска

Принц Луи и принцеса Теси Антъни се запознават, докато и двамата служат в армията. Теси е доброволец в Косово, където през 2004 г. се среща с принца. Женят се след 2 години и им се раждат две деца. Третото обаче губят. 

"За мен разводът беше една от най-трудните ситуации, в които съм попадала. Изпитвах същите чувства и когато загубих детето си - с години съм плакала и за двете случки. Продължих да се движа напред, защото съсредоточих силите си върху хубавото, което мога да дам на синовете си. Но беше трудно!".

Снимка: Getty Images

Кои са другите кралски особи, минали през тежкото изпитание да загубиш дете - четете на Ladyzone.bg.