Разработеният от компанията „Боинг“ нов космически кораб „Старлайнер“ (Starliner) се скачи с Международната космическа станция (МКС) едно денонощие след излитането си от Земята, предадоха световните агенциите.

Скачването с орбиталната станция стана в автономен режим в 20:28 ч. източноамериканско време, четири минути след като бе дадена съответната команда за това. Два часа преди това „Старлайнер“ направи няколко коригиращи маневри и се приближи на разстояние от около 400 м от МКС, след което веднага започна да се приближава към целта си.

„Старлайнер“ излетя в четвъртък от космодрума в Кейп Канаверал и беше изведена в орбита с помощта на ракета носител „Атлас 5“.

Капсулата на „Боинг“ ще прекара от 4 до 5 дни прикрепена към МКС, преди да се отдели от нея и да се върне на Земята. Тя ще се приземи с парашутно кацане, омекотено от въздушни възглавници, в пустинята Уайт сендс в щата Ню Мексико.

Успешна мисия на „Старлайнер“ ще бъде голяма стъпка към осигуряването на второ надеждно средство на НАСА за превоз на астронавти до и от МКС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!