Днес беше отчетен най-високият брой новозаразени с COVID-19 в България от началото на пандемията. 166 души са регистрирани с новия коронавирус от почти 3000 направени теста през изминалото денонощие.

С нарастването на случаите става все по-важно какво прави всеки от нас по отделно. Пет на пръв поглед елементарни правила могат да намалят драстично заболеваемостта у нас.

Снимка: iStock

Носете маска!

Световната здравна организация препоръчва носенето на медицински предпазни средства за хора над 60 години, както и тези, които имат придружаващи заболявания.

Всички останали могат да носят трипластова маска от плат.

Правилното носене на маска е това, което покрива устата и носа. Когато маската не покрива носа, тогава няма как да се предпазите, защото новият коронавирус се развива именно там преди да достигне белите ви дробове.

Друг бонус на носенето на маска е, че ви спира да пипате лицето си по-често.

У нас маските са задължителни на закрити обществени места, магазини и градски транспорт.

Снимка: iStock

Физическата дистанция е ключова

За да предпазите себе си и близките си от COVID-19, избягвайте публични места с много хора и оживени улици. Спазвайте дистанция от минимум метър и половина.

Избягвайте посещаването на обществени места с много хора – големи търговски обекти, магазини и други. Ако това се налага, задължително носете маска и не пипайте лицето си.

Препоръчително е да прекарвате по-дълго време навън. Разпространяването на COVID-19 в открити пространства е по-рядко.

Снимка: iStock

Мийте ръцете си постоянно

Ръцете са мръсни дори и да не изглеждат такива. Вируси и бактерии полепват по тях при докосване на различни предмети и най-лесният начин да не се заразите с COVID-19 е ако миете ръцете си постоянно.

Правилното миене на ръце трябва да продължи около 20 секунди с обилна сапунена пяна – това намалява наличието на вируси и бактерии по кожата ви с почти 99%.

Ако нямате възможност да измиете ръцете си, използвайте мокри кърпи със съдържание на спирт и дезинфектант.

Снимка: iStock

Планирайте добре

Краят на глобалната пандемия от COVID-19 не се вижда в близкото бъдеще, но ако планирате достатъчно добре можете да опазите себе си и близките си.

Почиствайте дома си по-често, включително повърхностите, които пипате.

Интересувайте се за здравето на хората около вас и при най-малко съмнение за болест – ограничете веднага контактите си с тях.

Интересувайте се за симптомите на COVID-19, защото колкото по-рано бъде открита болестта, толкова по-голяма е възможността да оздравеете без сериозна симптоматика.

Ако все пак имате съмнение, потърсете информация какво трябва да направите – къде да се тествате, коя болница да посетите, кой може да ви помогне.

Снимка: iStock

Говорете с близките си и хората около вас

Разговаряйте с близките и колегите си за пандемията и как могат да се предпазят. Призовавайте ги да си останат у дома, ако не се чувстват добре и да носят маски на обществени места.

Ако повече хора спазват елементарни правила, толкова по-бързо случаите ще намалеят.