Комплиментите се оказват силен стимул за мозъка и ни правият по-креативни, установи японско проучване. Насърчаването с блага дума може да бъде ключов фактор при подобряването на работата както в офиса, така и в училище.

Екипът на Норихиро Садато от японския Национален институт за психологически науки стигна до извода, че словесните награди действат също толкова стимулиращо, колкото и паричните. Хората, след като са били похвалени, работят много по-добре. Така че комплиментите никак не са за подценяване – като се започне от класните стаи и се свърши с рехабилитационните центрове след прекарани травми.

Те активират подкорния дял на мозъка, известен като стриатум, който реагира на наградни ситмули. Той от своя страна насърчава индивида да се справя по-добре с поставените му задачи. По време на експеримента 48 пълнолетни доброволци трябвало да изпълнят упражнение с пръстите на ръката, като натискат клавишите на клавиатура в определен ред, колкото се може по-бързо за 30 секунди.

След като били обучени на "пръстовото" упражнение, те били разделени в групи, при които едната получавала комплименти от оценителите. На другия ден било повторено упражнението. Групата на "насърчените" се представила много по-добре от останалите участници в експеримента.