Комикс отпреди 40 години предсказва пандемията от коронавирус. Историята в рисунки е поместена във френското списание "Пиф" през януари 1979 г., а находката е на колекционери от Русе.

Снимка: btvnovinite.bg

"Един изпуснат вирус" – така авторите са озаглавили приключенията на популярния комиксов герой д-р Жустис, който разследва пандемия в Европа.

Снимка: btvnovinite.bg
"Всички са покосени на легло от Лондон до Москва, от Неапол до Хамбург. И се оказва, че е разработен вирус, който е изпуснат от лаборатория в Лондон. Д-р Жустис лети спешно за Лондон, за да разследва случая, да открие какво се случва“, разказва колекционерът на комикси Стоян Стоянов.

Колекционерите откриват поразителни прилики с днешната действителност.

Снимка: btvnovinite.bg

"Забележителното е, че върху географската карта на Европа този вирус преобладава и е разположен върху Северна Италия“, обяснява колекционерът Николай Маринов.

Снимка: btvnovinite.bg

"Полицаите в Лондон са нарисувани с кърпички, с маски на лицата, кихат дори гвардейците пред Бъкингамския дворец. Това е един своего рода пророчески комикс“, казва Стоян Стоянов.

Необичаен е и финалът на историята. Главният герой побеждава, откривайки ваксината, но болестта го поваля на легло.

"Очевидно е, че тук е търсен моментът на предупреждение към читателя, а не само забавната част, която винаги завършва с един захаросан хепиенд“, казва Николай Маринов.

Колекционерите вярват, че пандемията ще има добър край, а дотогава ще изследват комиксите и за други любопитни съвпадения.